PORUNCI CETĂȚENEȘTI


Suntem oameni și suntem diferiți. E normal să nu vedem cu toții lucrurile la fel și e bine că avem identitate proprie. Provenim din medii diferite, avem educații și caractere diferite, așteptări sau ambiții diferite în viața și totuși reușim să trăim cu succes împreună în acest loc numit societatea românească, de care suntem aproape toți nemulțumiți într-un fel sau altul. Vă propun în următoarele 30 de zile o serie de „Porunci cetățenești” despre care eu cred că dacă le-am respecta am avea doar de câștigat cu toții. Unele sunt mai simple și mai ușor de aplicat, altele mai controversate și mai dificil de aplicat, dar toate sunt la fel de importante.

1. Fă curat!

Fă tot timpul curat, atât în urma ta cât și în urma celorlați, dacă ei nu știu mai bine. Ai ridicat vreodată un pet sau un ambalaj de pe stradă, chiar dacă nu era aruncat de tine, să-l arunci la coșul de gunoi din apropiere? În fiecare primăvară, peste tot prin țară, autorități și diverse ONG-uri organizează „Mari ecologizări”. Hai mai bine să facem fiecare dintre noi câte o mică ecologizare de fiecare dată când avem ocazia. În loc de o „mare ecologizare” primăvara, să facem mai bine, 365 de mici ecologizări tot anul. Și dacă cel care aruncă te vede, data viitoare poate nu o va mai face, măcar de rușine.

2. Ajută!

Fă o faptă bună de fiecare dată când ți se oferă ocazia. Nu trebuie să fie un lucru măreț și nu trebuie nici să fie sub lumina reflectoarelor. Poate că e vorba de bătrâna de la etajul 3 care își cară cu greu sacoșele pe scări, poate de o femeie insărcinată care a scăpat ceva și îi este greu să se aplece sau poate e vorba de un trecător căruia i-a căzut portofelul din buzunar și nu a observat. Să ajuți pe cineva nu costă nimic, poate foarte puțin din timpul tău, dar dacă ajuți tu pe cineva atunci când are nevoie poate și pe tine te va ajuta cineva la momentul potrivit. Să facem din genul ăsta de atitudine o obișnuință a fiecăruia dintre noi și lumea va fi dintr-o dată un loc mai bun.

3. Donează!

Această „poruncă” nu e despre încurajarea fenomenului numit cerșetorie. E despre hainele noastre vechi, despre mâncarea în plus pe care am gătit-o la sărbători, e despre sângele nostru care se regenerează sau despre timpul nostru liber atunci când ne plictisim. Dacă nu ai timp sa fii voluntar într-o organizație, dacă nu ai puterea să suporți înțepatura unui ac înfricoșător pentru a dona sânge și dacă nu cumperi sau nu gătești mai mult decât consumi, nu e nicio problemă. Poți oricând să donezi hainele vechi, pe care te gândeai să le arunci pentru că s-au demodat sau jucăriile de care copilul tău s-a pictisit, cuiva care are nevoie. Nu știi unde? Întreabă la Direcția de Asistența Socială, ei sigur cunosc pe cineva, sau măcar pune lucrurile care mai pot fi folosite într-o pungă, separat, lânga tomberonul de gunoi. O să fii surprins să vezi că în scurt timp punga dispare și cel mai probabil cuiva îi va fi de folos.

4. Nu da /lua șpagă!

Poate într-o zi ai avut nevoie de un act mai repede sau poate ai vrut să fii sigur că doctorul își dă tot interesul, ai plătit pentru asta 10-20 de lei și a mers. Dar acum de fiecare dată când mergi acolo trebuie să dai ceva în plus doar ca să fii băgat în seamă sau pentru ca celălalt să-și facă treaba și știi ca nu e corect, pentru că deja primește salariu pentru asta. Dar noi toți ne-am învățat așa unii pe alții și am construit împreuna acest sistem corupt și ineficient. Dacă ești într-o poziție în care ți se oferă frecvent șpagă fă tot posibilul să nu mai iei. Singura persoană care ar trebui să-ți poată da sarcini de făcut ar trebui să fie șeful tău, nu fiecare trecător care vine la tine la ghișeu și are 20, 50 sau 100 lei în buzunar. Demnitatea ta ar trebui să valoreze mai mult decât orice sumă de bani.

5. Vorbește frumos!

Aud foarte des oameni care se plâng de atitudinea vânzătoarei de la magazinul de pe colț, a funcționarului public de la primărie, a polițistului care i-a oprit în trafic sau a vecinului care le ocupă locul de parcare. Totul începe de la felul în care participi tu la discuție. Dacă tu începi prin a vorbi pe un ton de superioritate sau deschizi discuția prin a face o acuzație sau o solicitare în loc de „Bună ziua!”, nici nu are cum să fie mai amabil celălalt. Indiferent de situație deschide discuția cu un salut și-un zâmbet. Deși e gratis, valorează mai mult decât crezi. Și nu te îndoi, amintește-ți cum reacționezi tu atunci când cineva te abordează cu „Bună ziua, mă scuzați că vă deranjez...”. Da, e atât de simplu.

6. Implică-te!

Pentru orice problemă pe care o sesizezi în societate există cu siguranță un număr de telefon la care o poți raporta. Dacă mergi pe stradă și vezi că stă să cadă o creangă a unui copac sună la primărie, dacă vezi pe cineva că e căzut pe trotuar sună la ambulanță, dacă vezi pe cineva că sparge o mașină sună la poliție. Orice lucru nepotrivit sesizezi că există sau se petrece în societatea în care trăiești, sună la autoritatea competentă. Polițiștii nu pot fi prezenți in fiecare moment peste tot, inspectorii primăriei nu pot fi prezenți peste tot, însă noi cetățenii, suntem atât de mulți încât suntem peste tot.

7. Parchează corect!

Trăim într-o eră în care toata lumea se grăbește și toată lumea are mașină. Ține cont de faptul că și ceilalți se grăbesc la fel ca și tine și încearcă să nu îi încurci în trafic. Chiar dacă nu găsești loc în fața ușii instituției la care ai treabă, poți merge 100 sau 200 de metri pe jos. Faptul că aprinzi avariile nu transformă prima bandă într-un loc legitim de parcare. Mai ales nu mai parca pe locuri pentru persoane cu handicap, decât dacă ai un handicap. Locurile alea nu sunt lângă ușă că să fie comod pentru tine ci pentru a le face mai ușoară viața celor care au deja destule greutăți. Și nu e în regulă să parcăm nici pe căile de acces din parcările supermarketurilor pentru că pe acolo trebuie să treacă alții spre celelalte locuri de parcare.

8. Așteaptă-ți civilizat rândul!

Fie că stai la rând să plătești taxe, stai la rând să urci sau să cobori din autobuz sau stai la rând să cumperi ceva, nu e nevoie să îi împingi pe ceilalți. Nu e comod nici pentru tine, nici pentru cel din fața ta, și nu e nici civilizat. Dacă ti-e frică să nu se bage cineva înaintea ta nu e nevoie să stai lipit de cel din față. Poți pur și simplu să-i atragi atenția oricui e atât de needucat încât să sară peste rând. Și când atragem atenția cuiva hai să o facem mod civilizat. Intervenția noastră e mai de efect dacă celuilalt îi e rușine decât dacă ne enervăm și îl enervăm și pe el.

9. Fii cinstit!

Chiar dacă lucrezi intr-o fabrică, ești șofer de camion, primar sau parlamentar, fii cinstit! Fie că furi un covrig, 100 de litri de motorină, un pachet de țigări sau 100.000 de euro, oprește-te! Nu e corect să furi nici de la patronul care „are destul”, nici de la bugetul statului pe motiv că este de unde, nici de la cutia milei pentru că nu te vede nimeni. Cu toții ne plângem că cei care ne conduc deturnează fonduri, că cel care vinde în piață fură la cântar sau că vânzătoarea de la magazin „a uitat” să ne dea 50 de bani. Dacă fiecare dintre noi, până la ultimul, ar înțelege să fie cinstit, hoția nu ar mai fi o problemă.

10. Muncește!

Un om înțelept spunea „Cred în noroc. Cu cât muncesc mai mult cu atât am mai mult noroc.”. E ușor să găsești vinovați pentru lipsa ta de succes. Poate altul a avut noroc, poate a fost la locul potrivit la momentul potrivit, poate s-a născut într-o zi mai bună sau de ce nu, poate a avut pile sau poate a dat șpagă. Nu lăsa asta să te descurajeze. Totul depinde de tine și de cât ești tu dispus să te sacrifici pentru visele tale. Vrei să promovezi la servici? Muncește mai mult și mai bine decât ceilalți. Vrei un salariu mai mare? Muncește până cineva observă și apreciază. Vrei să fii cunoscut? Muncește până nu mai e nevoie să te prezinți. Tot timpul există loc de mai bine dar nu toți suntem dispuși să facem ce e necesar. Concentrează-te pe proces și rezultatele vor veni de la sine. Orice șef competent, orice specialist apreciat sau orice campion din orice domeniu poate confirma că munca l-a dus acolo și nu norocul.

11. Fii profesionist!

Fiecare dintre noi avem o profesie sau o ocupație. Cu toții mergem la serviciu zi de zi pentru a oferi un plus valoare comunității în care trăim iar în schimb suntem plătiți pentru rezultatele muncii noastre. Sau cel puțin așa ar trebui să stea lucrurile. În realitate cei mai mulți dintre noi merg la serviciu doar pentru salariu și acolo așteaptăm să treacă timpul cât mai repede pentru a putea pleca acasă. De fiecare dată când ești nemulțumit de felul în care un funcționar, o vânzătoare sau orice altă persoană te neglijează când ajungi la rând gândește-te cât de interesat ești tu de ceea ce faci la serviciu. Munca nu e o corvoadă decât dacă o faci fără interes. Fă din munca ta un scop alea 8 ore pe care oricum le petreci acolo. 8 ore durează la fel de mult și dacă muncești și dacă te faci că muncești.

12. Respectă munca celorlalți!

Fiecare dintre noi muncește în felul lui și în locul unde a avut șansa să ajungă. Nu contează dacă e responsabil cu curățenia, dacă e mecanic auto, grădinar, agent de vânzări, doctor, polițist sau primar. Munca lui, oricât de însemnată sau neînsemnată pare, e importantă. Încearcă să îți imaginezi cum ar arăta viața fără cei care colectează gunoiul. Deși de cele mai multe ori trec neobservați, fără ei lumea nu ar mai fi un loc la fel de frumos. Dar fără șoferii de camion? Ce ar mai fi pe rafturile magazinelor dacă ei nu ar mai transporta zi și noapte? Trebuie să lăsăm pe fiecare să fie bun în domeniul lui, să-l apreciem și să-l plătim ca atare, iar noi să fim fiecare buni în domeniul nostru. Și să ne respectăm ca atare!

13. Iubește!

Iubește-ți copiii, soția, părinții, frații și prietenii. Iubește-ți țara, iubește orașul sau satul în care locuiești. Iubește-ți meseria și nu în ultimul rând iubește-te pe tine. Sună ca un citat motivațional dar e mai important decât crezi. Să iubești înseamnă să pui pasiune în tot ce faci sau în felul în care te comporți. Nu ai cum să faci ceva cu pasiune și să nu faci lucrul respectiv bine. Nu ai cum să iubești un om și să nu-ți facă ziua mai bună simpla lui prezență. Nu ai cum să te iubești pe tine și să fii nefericit în același timp. Nu ai cum să iubești viața și să nu te bucuri de ea în fiecare clipă. Nu trebuie să fii bogat, frumos, intelectual sau popular pentru ca viața să merite trăită. Aceste calități le dobândești atunci când iubești și te bucuri de viață. Și zâmbește mai mult că au fost și zile mai rele!

14. Informează-te!

Cu toții avem câteodată impresia că le știm pe toate și începem să ne dăm cu părerea despre oameni, despre lucruri sau despre evenimente despre care nu știm mai nimic, doar pentru că e la modă să ai o părere. E foarte ușor să crezi că ai dreptate. Știi ce e și mai ușor? Să greșești! Nu contează că e vorba despre sport, economie, politică, istorie sau orice altceva. Nu trebuie să asculți sau să citești toate știrile despre orice. Doar fă-ți o idee despre lumea în care trăiești. Vrei să cumperi o mașină? Informează-te despre piața auto. Vrei să-ți cumperi o casă? Informează-te despre piața imobiliară și practicile juridice din domeniu. Urmează alegeri? Informează-te despre programul tuturor candidaților sau partidelor. Viața e simplă. Dacă tu nu știi ce vrei îți dau alții ce vor ei. Ca să fii pregătit pentru orice, trebuie să te informezi.

15. Votează!

Ți se pare că nu are niciun politician sau partid cum să-ți schimbe viața? Probabil îți vei schimba părerea după ce câștigă ăia pe care îi urăști cel mai tare și încep să ți-o distrugă. Crezi că votul tău nu valorează nimic? Spune-le asta celor care și-au pierdut părinții și frații la revoluție, pentru libertate. Da, printre altele și pentru libertatea de a vota, chiar și tu care nu vrei să votezi. Timp sigur ai, de-aia alegerile se organizează tot timpul duminica. Nu ai cu cine? Nu-i nimic. Du-te și votează mai mulți, dacă te face să te simți mai bine. Dar poate pe drum spre secția de votare îți dai seama de altă chestie. Chiar dacă nu crezi că ai cu cine, poate ai împotriva cui și tot e bine că ai plecat de-acasă.

Radu Samson

Candidat USR pentru Primăria Roman